نوشتار، بخشی جدا ناشدنی و ثابت از زندگی روزمرهی ما را تشکیل داده است. هنگامی که نوشتار اهمیت داشته باشد پس باید ظاهر و فرم آن نوشته هم دارای اهمیت زیادی باشد. شما هنگامی که متنی مینویسید و یا بر روی پروژهای کار میکنید که احتیاج به انتخاب فونت دارد، ممکن است به دلیل زیاد بودن تعداد فونت ها و یا آشنا نبودن با آنها در انتخاب فونت مناسب سردرگم شوید. اینجاست که داشتن لیستی از بهترین فونت های فارسی اهمیت خود را نشان میدهد.
در سالهای دور تایپفیسها و فونت های فارسی به فراوانی یافت نمیشدند و در دنیای رایانه به ناچار از فونت های عربی استفاده میشد. با گذشت سالها و ظهور هنرمندان خوش ذوق و با سلیقه کمکم تایپفیسها و فونت های فارسی جدیدی طراحی شد و رفته رفته نیز به تعداد این فونت ها افزوده شد.
امروزه تعداد نسبتا زیادی فونت های فارسی با کاربردهای مختلف وجود دارد که به دلیل تعداد زیاد آنها و نبود پلتفرمی خاص برای جمع آوری فونت های پولی و رایگان و منبع باز در یک جا، انتخاب را و شناختن این فونت ها را تا حدودی با مشکل و سختی روبهرو کرده است. به همین دلیل بر آن شدیم تا در مقالهی پیش رو به معرفی ۱۵ عدد از بهترین فونت های فارسی بپردازیم و به شما در انتخاب فونتی مناسب کمک کرده باشیم.
همچنین به یاد داشته باشید که این لیست بیشتر جنبهی معرفی دارد تا جنبهی مقایسه و رتبهبندی فونت های عرضه شده.
۱۵- فونت کولاک
امیر مصباحی، طراح فونت کولاک، ایدهی طراحی این فونت در یک روز برفی و هنگام تجربهی یک کولاک شدید در یک روز سرد بهمن ماه در شهر همدان به سرش زد. ایدهی اصلی پشت فونت کولاک “مقابله فضای سنگین مثبت با حداقل فضای منفی در یک سطح” است.
طراحی این فونت که اقتباس شده از دیگر تایپ فیس طراحی شده توسط امیر مصباحی با نام دماوند است در تابستان ۱۴۰۰ به پایان و سرانجام رسیده است. همچنین لازم به ذکر است که برای هماهنگی بهتر، حروف انگلیسی نیز براساس حروف فارسی طراحی شدهاند و این تایپفیس از حروف انگلیسی هم پشتیبانی میکند.
این فونت، فونتی فوق سنگین و به سبک نسخ است. فقط یک وزن دارد و برای استفاده در عنوانهای با مفاهیم فرهنگی و رسمی بسیار مناسب است. فونت کولاک فونتی پرطرفدار و خاص است و همین امر آن را تبدیل به یکی از بهترین فونت های فارسی کرده است.
۱۴- فونت تیتر
تیتر، فونتی قدیمی است و با تاریخچهای طولانی است. همان طور که از نام این فونت مشخص است و همچنین شکل ظاهری ضحیم آن، بیشتر از این فونت در عناوین و تیترها استفاده میشود.
همان طور که اشاره شد، این فونت از ایام قدیم رایج بوده و شما به احتمال زیاد با آن برخورد داشتهاید و آن را در عناوین روزنامهها و کتب دیدهاید.
چیزی که این فونت رایگان را به عضوی از لیست بهترین فونت های فارسی تبدیل میکند، بسیار مناسب بودن این فونت برای آن کاری است که در ابتدا این فونت برای آن طراحی شده است، یعنی تیتر بودن!
۱۳- فونت ساحل
فونت بعدی از بین بهترین فونت های فارسی که به معرفی آن میپردازیم، فونت ساحل است. این فونت توسط صابر راستی کردار طراحی و به صورت رایگان بر روی گیت هاب در دسترس همگان قرار گرفته است.
ساحل فونتی زیبا و چشم نواز است و از پنج وزن مختلف سبک، معمولی، نیمه ضخیم، ضخیم و سیاه تشکیل شده است و همچنین لازم به ذکر است که تمام ارقام هم فارسی شده و طراحی شده هستند.
۱۲- فونت کودک
از دیگر فونت های مشهور و پر کاربرد لیست بهترین فونت های فارسی میتوان به فونت کودک اشاره کرد. این فونت نیز به صورت رایگان در اختیار عموم قرار دارد و به همراه طراحی زیبا و چشم نواز آن، باعث محبوبیت و استفادهی زیاد از فونت شده است.
کودک، طراحی ساده و خوانایی زیادی دارد. سادگی و خوانایی آن به همراه فرم صمیمی و دوستانهی آن این فونت را گزینهی مناسبی برای استفاده در متون مرتبط به کودکان (همان طور که از اسمش پیداست!!) کرده است.
۱۱- فونت میترا
فونت بعدی از سری بهترین فونت های فارسی، فونت میترا است. میترا، فونتی با طراحی زیبا و ظریف است که آن را بسیار مناسب استفاده برای متن کرده است. این فونت نیز بسیار پر کاربرد بوده و استفادهی بسیاری در میان کاربران دارد.
لازم به ذکر است که این فونت نیز از جمله فونت های رایگان و با دسترسی عمومی است.
۱۰- فونت نازنین
فونت نازنین نیز از سری فونت های رایگان لیست بهترین فونت های فارسی است که به دلیل طراحی خوب و خوانایی بالایی که دارد بسیار مناسب متن میباشد. این فونت نیز مانند فونت میترا از فونت های قدیمی و محبوب است و مطمئنا بسیاری از دانشجویان و دانشآموزان با آن آشنایی دارند.
۹- فونت ایران نستعلیق
نستعلیق از شیوههای نگارش قدیمی و زیبا است و همیشه جای خالی آن در بین فونت ها احساس میشد تا این که حسین زاهدی دست به طراحی فونت ایران نستعلیق زد. خط نستعلیق به دلیل تنوع قرار گیری حروف نسبت به خط کرسی، برای بسیاری از ویرایشگرهای متن و نرمافزارها مشکلاتی به وجود میآورد.
برای رفع این مشکلات و مشکلات دیگر ایران نستعلیق ۲ عرضه شد. این فونت به تایید استاد خوشنویسی امیر احمد فلسفی نیز رسیده است. ایران نستعلیق با استقبال گستردهی کاربران روبهرو شد و در بین آنها به محبوبیت زیادی رسید و همین امر آن را به یکی از بهترین فونت های فارسی تبدیل کرد.
بعدها نیز نسخهی سوم این فونت منتشر شد که این نسخه به دنبال رفع ایرادات نسخههای قبلی و بهبود کلی فونت و عملکرد آن در برنامههای ویرایشگر متن و تصویر بود.
نسخههای اول و دوم ایران نستعلیق به دلیل حمایتهای مالی شورای عالی اطلاع رسانی به رایگان انتشار یافته بودند ولی نسخهی سوم این فونت رایگان نیست و باید خریداری شود.
اگر تا اینجا این مقاله برای شما مفید بوده است و از آن بهره بردهاید میتوانید به مطالعهی مقالهی دیگر ما که در مورد بهترین فونت های رایگان گوگل با عنوان “معرفی 10 تا از بهترین فونت های رایگان گوگل در سال ۲۰۲۲” نوشتهایم نیز بپردازید.
۸- فونت مربع
فونت مربع توسط حسن منظوری طراحی شده است. این فونت ریشه در خط کوفی بنایی دارد و به دلیل طراحی آن بر اساس شبکهای از شکلهای مربع و دایره، یک فونت هندسی تمام عیار است. کاربرد این فونت بیشتر برای کلمات و عبارات کوتاه است و بیشتر مناسب موضوعات مدرن و تجاری مانند تبلیغات و بسته بندی است.
طراحی خاص این فونت آن را به یکی از بهترین فونت های فارسی حال حاضر تبدیل کرده است. لازم به ذکر است که این فونت دارای ۹ وزن مختلف است که از خیلی نازک (Ultra Light) تا سنگین (Heavy) را شامل میشود.
۷- فونت کلمه
مورد بعدی در لیست بهترین فونت های فارسی ما، فونت کلمه است. این فونت که هم اکنون نسخهی چهارم آن منتشر شده توسط سید ناصر خادم طراحی شده است. کلمه دارای ساختاری هندسی و منظم است. به دلیل پویایی و انرژی این فونت، استفاده از آن در آثار تبلیغاتی، استارتآپها و کسب و کارهای خلاق و نوین بسیار مناسب و به جا است.
کلمه، برای زبان فارسی، عربی و انگلیسی طراحی شده است و از زبانهای کردی و اردو نیز پستیبانی میکند. همچنین این فونت در ۹ وزن مختلف عرضه میشود، از خیلی نازک تا سیاه.
۶- فونت دانا
دانا، فونتی هندسی و برگرفته از نسخ است. این فونت به دلیل هندسی بودنش ظاهری مدرن و معاصر دارد و نزدیک بودنش به خط نسخ خوانایی آن را، مخصوصا در نوشتههای طولانی و اندازه ریز، افزایش میدهد.
این فونت در سال ۱۳۹۸ توسط مسلم ابراهیمی طراحی و عرضه شد و در همان ابتدا به دلیل ظاهر مدرنش توانست توجههای زیادی را به خود جلب کند و جایگاهی در لیست بهترین فونت های فارسی برای خود دست و پا کند.
دانا فونتی بسیار محبوب است و در بسیاری از اپها، نرم افزارها و سایتها استفاده شده است. این فونت دارای ۱۳ وزن است.
۵- فونت شبنم
فونت شبنم نیز یکی دیگر از فونت های رایگان طراحی شده توسط صابر راستی کردار است. این فونت دارای پنج وزن متفاوت است و طبق گفتهی طراح آن بر مبنای قلم وزیر و با الهام از فونت یکان طراحی شده است.
این فونت نیز جز بهترین فونت های فارسی قدیمی و پر طرفدار است و خوانایی خوبی دارد و شما میتوانید نمونههای بسیاری از استفاده از آن را در وبسایتها و فضای اینترنت مشاهده کنید.
۴- فونت وزیر (وزیرمتن)
مورد بعدی در لیست بهترین فونت های فارسی ما مربوط به فونت رایگانی دیگر است که به صورت متن باز در گیتهاب منتشر شده و توسط…. درست حدس زدید، صابر راستی کردار طراحی شده است. این خانواده دارای ۹ وزن است و طراحی و توسعهی آن در سال ۱۳۹۴ شروع شد. این فونت ابتدا با نام وزیر عرضه شد ولی بعدها تغییر نام داد و الان با نام وزیرمتن شناخته میشود.
این فونت طراحی زیبا و چشمنوازی دارد و دارای شکلی ساده و روان است که استفاده کننده را قادر میسازد تا از این فونت در اغلب زمینهها استفاده کند. وزیرمتن بسیار کاربردی است و از آن در بسیاری از وبسایتها و اپلیکیشنهای موبایل استفاده است.
۳- فونت یکان
فونت یکان نیز یکی از فونتهای با سابقه است که از قدیم نیز جز بهترین فونت های فارسی بوده است. این فونت با ظاهر ساده و خوانایی بالای خود توانسته جای خود را در استفادههای گوناگون باز کند و زیبایی بخش نوشتههای ما باشد.
این فونت هم از دسته فونت های رایگان است و در طی سالها نسخههای متفاوتی از آن متشر شده است. این نسخهها لزوما توسط خود طراح منتشر نشده و ممکن است این تعدد نام فونت برای برخی گمراه کننده و گیج کننده باشد. همچنین لازم به ذکر است این فونت اساس و پایهی طراحی فونت های دیگر نیز بوده است.
در سال ۱۳۹۴ رضا بختیاری فرد یک باز طراحی از این فونت انجام داد و آن را در ۸ وزن و با نام یکانبخ عرضه کرد.
۲- فونت ایران سنس
به جرات میتوان گفت که این فونت اگر بهترین نباشد قطعا جز رتبههای برتر بهترین فونت های فارسی است. ایران سنس توسط مسلم ابراهیمی در سال ۱۳۹۲ طراحی شد و در ۹ وزن عرضه میشود.
فونت ایران سنس به شدت محبوب بوده و در بسیاری از وبسایتها و اپلیکیشنهای محبوب و معروف استفاده میشود و بخش زیادی از فونتها در فضای آنلاین و دیجیتال را به خود اختصاص داده است. بسیاری معتقدند که این فونت فضای وب و دیجیتال فارسی را دگرگون کرده است و به آن ظاهری تازه بخشیده است.
۱- فونت ایران یکان
به آخرین عضو لیست بهترین فونت های فارسی رسیدیدم. این فونت، فونتی نیست جز ایران یکان که این فونت هم توسط مسلم ابراهیمی در سال ۱۳۹۵ طراحی شد و با ۱۱ وزن عرضه شد.
ایران یکان یک فونت سنس هندسی به همراه کمی چاشنی نسخ است. در سال طراحی این فونت، دو فونت یکان و ایران سنس بیشترین استفاده را در فضای دیجیتال، وب و رابط کاربری داشتند. به همین دلیل مسلیم ابراهیمی تصمیم گرفت تا فونتی طراحی کند که شخصیتی میان این دو فونت محبوب داشته باشد.
ایران یکان فونتی هندسی و مدرن و در عین حال سیال است که مانوستر با سلیقهی ایرانی است. ایران یکان از یکان خوانایی بهتری دارد و میتوان آن را در متون ریز و طولانی نیز استفاده کرد.
کلام آخر درباره بهترین فونت های فارسی
در این لیست، ما به معرفی ۱۵ عدد از بهترین فونت های فارسی پرداخیتیم که امیدواریم بسیار مورد توجه شما قرار گرفته باشد و از آن استفاده کرده باشید.
مطمئنا این لیست نواقص و کاستیهایی دارد و میتوان جای خالی فونت های دیگر را در این لیست حس کرد. اگر نظر، اتقاد و یا پیشنهادی در مورد این لیست دارید و یا اگر فکر میکنید که فونتی از این لیست جا مانده لطفا ما را از این موضوع با نظرات خود با خبر کنید.