دیجیتال مارکتینگ (Digital marketing)
از جمله مواردی که همراه با گسترش جهانی اینترنت در سراسر دنیا با آن مواجه شده ایم، موضوعی به نام "دیجیتال مارکتینگ" است. این امر موجب شد که شرکت های تبلیغاتی برای تبلیغ محصولات و خدمات مشتری هایشان از فضاهای مجازی نیز استفاده کنند.
نوع به کار گیری فضای مجازی برای تبلیغات، همگام با پیشرفت فناوری هر روز در حال تغییر و تکامل است. فضای مجازی و بستر دیجیتال، امکانات کم نظیری برای تبلیغات فراهم کردهاند و ویژگیهای منحصر به فردشان امکان برقراری دو سویه یا همان تعاملی را نیز فراهم کرده است.
این موضوع به ویژه در کشور ایران بسیار نوپا به حساب میآید. بهتر است برای آشنایی بیشتر با این موضوع ابتدا بدانیم دیجیتال مارکتینگ چیست؟ کاربرد دیجیتال مارکتینگ در کجاست؟ آیا میتوان از دیجیتال مارکتینگ کسب درآمد کرد و ...
دیجیتال مارکتینگ محصولات و خدمات
مشاوره و تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ سوشال مدیا
طراحی و اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ چیست
دیجیتال مارکتینگ یا به انگلیسی Digital Marketing، که به عنوان مارکتینگ آنلاین نیز شناخته میشود، به تبلیغاتی اشاره دارد که از طریق شبکه های دیجیتال کمک میکند تا برند ها بتوانند با مردم و مشتریان احتمالی خود ارتباط برقرار کرده و برای این موضوع از اینترنت در کنار دیگر شکل های ارتباطات دیجیتال استفاده مینماید. از جمله این ابزارهای کاربردی برای ایجاد ارتباط میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- موتورهای جستجو (Search engines)
- وبسایت ها (Websites)
- سوشال مدیا / شبکه های اجتماعی (social media)
- ایمیل (Email)
- برنامه های موبایل (Mobile apps)
- ارسال متن های پیامکی (Text messaging)
- تبلیغات اینترنتی (Web-based advertising)
به صورت خلاصه، اگر یک کمپین مارکتینگ (Marketing Campaign) از هر کدام از روش های فوق استفاده نماید، به آن دیجیتال مارکتینگ گفته میشود.
مشتریان و مخاطبان امروزه به حد زیادی به تحقیقات، اطلاعات و روش های خرید آنلاین و اینترنتی برای خرید محصولات و استفاده از خدمات اتکاء میکنند. در حدود 77 درصد از مشتریان قبل از آنکه با یک برند در ارتباط شوند (Engaging with brand)، با استفاده از ابزارهای مختلف درباره آن تحقیقات انجام میدهند (با توجه به تحقیقات انجام شده توسط Hubspot). جالب است بدانید که 51 درصد از مشتریان در سراسر جهان از سرویس موتور جستجو گوگل برای انجام تحقیقات قبل از خرید استفاده میکنند (در ایران موتور جستجو اصلی گوگل است و آمار استفاده بسیار بالاتر میباشد اما در سایر کشور از موتورهای جستجو کشور خودشان یا موتورهای محلی نیز برای جستجو و تحقیقات استفاده میکنند).
تاریخچهای مختصر از دیجیتال مارکتینگ
عبارت “دیجیتال مارکتینگ” اولین بار در دههی ۱۹۹۰ میلادی مورد استفاده قرار گرفت. این دهه مصادف بود با افزایش محبوبیت و استفادهی رایانههای شخصی در بین مردم و همین پدیده به آرامی در حال فراهم کردن زمینههای گسترش دیجیتال مارکتینگ بود.
در دههی ۲۰۰۰ میلادی با افزایش تعداد کاربران اینترنت و تولد آیفون، مشتریان، به جای پرسیدن مستقیم و حضوری از فروشندهها و نمایندگیها، شروع به سرچ کردن و تحقیق در مورد محصولات و خدمات به صورت آنلاین کردند. که این مساله باعث به وجود آمدن چالشهای جدیدی برای بخش بازاریابی و مارکتینگ شرکتها شد.
در همان سالها نظرسنجی در انگلستان مشخص کرد که بیشتر خرده فروشان و کسب و کارهای کوچک، دارای آدرس اینترنتی نبودند. تمام این مشکلات و چالشها بازاریابها را به پیدا کردن راههای جدیدی برای لحاظ کردن رسانهها و بستر دیجیتال در استراتژیهای خود وا داشت.
همچنین در این دهه، رسانه های اجتماعی، مانند لینکداین (LinkedIn)، فیسبوک (Facebook)، یوتیوب (YouTube) و توییتر (Twitter) ، پا به عرصهی وجود گذاشتند.
در دههی بعدی، یعنی دههی ۲۰۱۰، محبوبیت و استفاده از گوشیهای هوشمند به شدت و به سرعت افزایش یافت. تمام این عوامل، دست به دست هم داده باعث شد تا بیش از پیش نیاز به دیجیتال مارکتینگ حس شود و اگر هنوز کسب و کاری به سراغ دیجیتال مارکتینگ نرفته، آنها هم کمکم به جرگهی کسب و کارهایی که از دیجیتال مارکتینگ استفاده میکنند بپیوندند.
ابزارهای مورد استفاده در دیجیتال مارکتینگ
موارد اشاره شده در زیر از ابزارهای بازاریابی دیجیتال هستند. بعد به توضیح مختصر آنها خواهیم پرداخت.
- بازاریابی توسط موتور های جستجو یا SEM (Search Engine Marketing)
- سئو یا بهینه سازی برای موتور های جستجو SEO (Search Engine Optimization)
- بازاریابی محتوا محور (Content Marketing)
- بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)
- سوشال مدیا مارکتینگ یا بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing)
- استراتژی محتوا (Content Strategy)
- تبلیغات بر اساس هر کلیک یا پرداخت بر اساس هر کلیک PPC (Pay Per Click)
- بازاریابی اینفلوئنسری (Influencer Marketing)
- تبلیغات همسان (Native Advertising)
- تبلیغات بنرهای اینترنتی (Banner Advertising)
- ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
- موبایل مارکتینگ (Mobile Marketing)
- بازاریابی همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
- تولید محتوا (Content Creation)
- بازاریابی دیجیتالی وایرال یا همه گیر و یا ویروسی (Digital Viral Marketing)
اهمیت دیجیتال مارکتینگ
با اجرای یک استراتژی بازاریابی دیجیتال همه کانالی یا اومنیچنل (omnichannel)، بازاریابان میتوانند بینشها و اطلاعات ارزشمندی در مورد رفتارهای مخاطبان هدف جمع آوری کنند و در عین حال راه را به روی روشهای جدید تعامل با مشتری باز کنند.
علاوه بر این، شرکتها میتوانند انتظار افزایش در نرخ نگهداشت مشتری را داشته باشند. براساس گزارشی از Invesp، شرکتهایی که استراتژیهای تعامل با مشتری اومنیچنل قوی دارند، به طور متوسط ۸۹ درصد از مشتریان خود را حفظ میکنند. در مقایسه با آنها، شرکتهایی با برنامهها و استراتژیهای اومنیچنل ضعیف هستند که نرخ نگهداشت مشتری آنها فقط ۳۳ درصد است.
بازاریابی دیجیتال همچنان در حال پیشرفت و تکامل است. برای مثال، تنوع روز افزون دستگاههای پوشیدنی در دسترس مصرف کنندگان، فرصتهای جدیدی را برای بازاریابی آنها فراهم میکند. مجله فوربس، همچنان پیشبینی میکند که رسانههای اجتماعی به طور فزایندهای در فضاهای B2B (که بعد به توضیح مختصر آن خواهیم پرداخت) محاورهای خواهد شد، محتوای ویدیویی برای اهداف بهینه سازی موتوهای جستجو (SEO) بهینه خواهد و اصلاح خواهد شد و بازاریابی ایمیلی حتی شخصی تر از چیزی که در حال حاضر است، میشود.
این نکته را فراموش نکنید که امروزه دیجیتال هسته اصلی همه چیز در بازاریابی است. دیجیتال، از “یکی از کارهایی که مارکتینگ انجام میدهد” به “کاری که مارکتینگ انجام میدهد” تبدیل شده است.
بازاریابی B2B و B2C چیست و تفاوت آنها
B2B یا کسب و کار به کسب و کار (business-to-business) است در حالی که B2C (Business-to-Consumer) کسب و کار به مصرف کننده است. با بازاریابی B2B شما بر روی ارتباط مستقیم با سایر مشاغل و کسب و کارها و انجام تجارت با آنها متمرکز میشوید در حالی که در B2C فرآیند بازاریابی شما برای مشتریان و مصرف کنندگان شما انجام میشود.
بنابراین با توجه به این دو تعریف، فعالیت دیجیتال مارکتینگ شما با برای هر مخاطب به صورت اختصاصی تعریف و تنظیم شود و برای آن هدف مورد استفاده قرار بگیرد.
مزایای دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کار شما
دیجیتال مارکتینگ میتواند به شما کمک کند تا مخاطبان خود و کسب و کار خود را بشناسید و اطلاعات مهمی در مورد آنها بیاموزید و معیارهایی فراهم کنید که به تیم بازاریابی شما اعتبار بخشد.
مزایای دیجیتال مارکتینگ عبارتند از:
مخاطبان خود را خواهید شناخت
دیجیتال مارکتینگ بهترین راه برای شناخت و ارتباط با مخاطبان شما است. شما میتوانید پیشنهادات، تخفیفات و پیامها را آزمایش کنید و بفهمید که کدام بهتر پاسخ میدهد و بیشترین بازخورد را به شما میدهند و در نهایت منجر به بازدید از سایت شما میشوند. اگر استراتژی رسانههای اجتماعی دارید (که باید داشته باشید!) میتوانید سریعتر و آسانتر با مشتریان و مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید. خودتان را با مخاطبان خود هماهنگ کنید و وفق دهید و وقتی این کار را کردید، اعتباری خواهید ساخت که شما را از رقبایتان متمایز میکند.
هزینهی زیادی ندارد
در مقایسه با روشهای بازاریابی سنتی، بازاریابی دیجیتال ارزان است و هزینههای سربار کمتری دارد. به طور مثال، شما میتوانید با هزینهی نسبتا کمی و با استفاده از قالبهای آماده برای خود سایتی بسازید و یا با پرداخت کمی هزینهی بیشتر برای خودتان سایتی سفارشی، روان و حرفهای درست کنید.
شما میتوانید به صورت رایگان در شبکههای اجتماعی حسابی ایجاد کرده و در آنجا به فعالیت بپردازید و یا با هزینهای نسبتا مقرون به صرفه با یک ارائه دهندهی خدمات خبرنامهی ایمیلی وارد همکاری شوید و ایمیل و خبرنامه برای مخاطبان خود بفرستید.
بازاریابی دیجیتال، نسبتا مقرون به صرفه است، حتی برای کوچکترین مشاغل.
شما میتوانید برای هر کسی و در هر کجا بازاریابی کنید
با بازاریابی دیجیتال، دسترسی بالقوهی شما بسیار زیاد است. شما میتوانید به آسانی چاپ آگهی تبلیغاتی در یک روزنامهی محلی (در واقع حتی آسان تر، بسیار آسانتر!!)، با مشتریان خود در آن سوی جهان، در مناطق زمانی متعدد، به طور یکپارچه ارتباط برقرار کنید.
شما میتوانید دامنهی بازار و کسب و کار خود را به روشهایی که قبلا غیرممکن به نظر میرسید، توسعه و گسترش دهید.
دیجیتال مارکتینگ وفق پذیر و سازگار است
با دیجیتال مارکتینگ، میتوانید در رویکرد و روشهای خود سریع، روان و زیرک باشید. استراتژیهای مختلف را آزمایش کنید، نتایج را ارزیابی کنید و در هفته یا ماه آینده چیز متفاوتی را امتحان کنید.
برای دیدن نتایج یک کمپین نیازی به هفتهها صبر نیست، شما میتوانید خیلی سریع به دادهها دسترسی داشته باشید و به بررسی آنها بپردازید.
میتوانید آن را شخصی سازی کنید
بازاریابی شما باید عملکردهایی با کانالهای متقابل را از تیمهایی با مجموعه مهارتهای متعدد به کار گیرد تا مشتریان را در جایی که دقیقا در آن لحظه در آنجا هستند جذب کند.
به عنوان مثال، هر پلتفرم رسانههای اجتماعی، شامل مخاطبان و انتظارات متفاوتی است، بنابراین بازاریابی ممکن است برای هر کدام متفاوت به نظر برسد. این تفاوت شامل لحن، تصویر، پیشنهادات و تخفیفات و زمان بندی پستهای شما میشود.
میتوانید کمپین ها را بسنجید و شاخص کلیدی عملکرد (Key performance indicators (KPIs)) تعریف کنید
دیجیتال مارکتینگ از مجموعهی وسیعی از معیارها پشتیبانی میکند که میتوانند برای تعیین اثر بخشی بازاریابی شما استفاده شوند.
با تعیین اهداف خود برای هر کانال و معیارهایی که میخواهید برای آنها ببینید، شروع کنید. میتوانید نرخ تبدیل، تعداد بازدید از وبسایت خود و بسیار ارقام و اطلاعات دیگر را ببینید. این اطلاعات، بینش ارزشمندی را به شما برای کمک به رشد کسب و کارتان میدهد.
سخن آخر
همان طور که در این مقاله مشاهده کردید، امروزه دیجیتال مارکتینگ از اهمیت بسیاری برای کسب و کارها برخوردار است. عنصری اصلی برای رشد آن محسوب میشود.
ما اینجا در ایران نوویشن با تیمی متعهد، حرفهای و دارای سالها تجربه، مشغول ارائهی خدمات دیجیتال مارکتینگ هستیم و سعی در این داریم تا تمام نیازهای شما در این زمینه را با بالاترین کیفیت و در کوتاهترین زمان ممکن رفع نماییم.
سخن آخر
همان طور که در این مقاله مشاهده کردید، امروزه دیجیتال مارکتینگ از اهمیت بسیاری برای کسب و کارها برخوردار است. عنصری اصلی برای رشد آن محسوب میشود.
ما اینجا در ایران نوویشن با تیمی متعهد، حرفهای و دارای سالها تجربه، مشغول ارائهی خدمات دیجیتال مارکتینگ هستیم و سعی در این داریم تا تمام نیازهای شما در این زمینه را با بالاترین کیفیت و در کوتاهترین زمان ممکن رفع نماییم.