مدیریت فضای مجازی (Social media management)
امروزه شبکه های اجتماعی و فضای مجازی نقش حیاتی و مهمی را در کسب و کارها دارند. بسیاری از کسب و کارها در این فضاها به فعالیت میپردازند و به جذب مخاطب میپردازند. پس به طبع مدیریت فضای مجازی و مدیریت شبکه های اجتماعی برای آنها از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد بود.
موفقیت در این فضاها نیازمند دو عامل مهم و اساسی است. اول مدیریت فضای مجازی و دوم تولید محتوای درست و هدفمند. ما اینجا در ایران نوویشن هر دو خدمت را با بالاترین کیفیت ارائه میدهیم.
در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با پدیدهی فضای مجازی، انواع فعالیتها در این زمینه و لزوم مدیریت صحیح آن آشنا شوید.
مدیریت فضای مجازی اینستاگرام
Telegram
مدیریت فضای مجازی تلگرام
مدیریت فضای مجازی لینکدین
مدیریت فضای مجازی توییتر
فضای مجازی
فضای مجازی. عبارتی که این روزها همه جا آن را میشنویم و زندگی روزانهی ما با آن گره خورده است. ما و هر کس دیگری که به اینترنت دسترسی دارد (که میلیاردها نفر هستند!!)، بخش زیادی از وقت خود را در این فضا میگذرانیم.
فضای مجازی معادل فارسی عبارت Virtual Space است و اصطلاحا به دنیای اینترنت، سایتها و فضاهایی که در اینترنت وجود دارند گفته میشود. این فضاها، هم میتوانند سایت باشند مانند یوتیوب (YouTube) و هم اپهایی مانند تلگرام (Telegram) و یا شبکه های اجتماعی مانند لینکداین (LinkedIn) و اینستاگرام (Instagram).
تاریخچهی مختصری از شبکه های اجتماعی
بر اساس تعاریفی که از شبکه های اجتماعی وجود دارد، بسیاری سایت Six Degrees را اولین شبکهی اجتماعی در نظر میگیرند. این سایت که در سال ۱۹۹۷ شروع به کار کرد، به کاربر اجازهی ساخت پروفایل و لیست کردن دوستانشان را میداد و در سال ۱۹۹۸ نیز امکان گشت و گذار در لیست دوستان را به دیگر امکانات خود افزود. این امکانات شاید به طور جداگانه در سایت های دیگر قبل از این موجود بودند (مانند امکان ساخت پروفایل) ولی از آنها در یک جا و با هدف ارتباط با یکدیگر هیچ وقت استفاده نشده بود.
این امکانات شاید امروزه بسیار پیش پا افتاده و ابتدایی به نظر برسد ولی در آن سالها بسیار انقلابی و تاثیر گذار بودند.
به سایت ها و شبکه های اجتماعی مهم دیگر میتوان به Cyworld در سال ۲۰۰۱، Friendster در سال ۲۰۰۲ و MySpace در سال ۲۰۰۳ اشاره کرد.
شبکه های اجتماعی مهمی که ما امروزه از آنها استفاده میکنیم نیز فعالیت خود را در همان سالها آغاز کردند.
لینکداین در سال ۲۰۰۳، یوتیوب در سال ۲۰۰۵، توییتر و فیسبوک (با دسترسی برای همه) نیز در سال ۲۰۰۶ فعالیت خود را آغاز کردند.
در آن سالها در هر بخشی از جهان شبکهی اجتماعی خاصی محبوب بود. مثلا در شرق، کره و چین، Cyworld و در آمریکا MySpacce محبوب بودند و مورد توجه عموم واقع میشدند.
کمکم با فراگیری بیشتر اینترنت و همه گیری گوشیهای هوشمند، جمعیت بیشتری به سمت شبکههایی که محبوب تر بودند سرازیر شد و باعث رشد روز افزون آنها شد و آنها را به غولهایی که امروزه هستند، تبدیل کرد.
مزایای فضای مجازی برای کسب و کار شما
امروزه اگر کسب و کار شما در فضای مجازی وجود نداشته باشد و ردی از آن نتوان پیدا کرد، مانند این است که در دنیای واقعی نیز وجود ندارد. بسیاری از مشتریان ابتدا کسب و کار مورد نظر خود را در گوگل و یا اینستاگرام جستجو میکنند و این امر نشان دهندهی اهمیت بسیار زیاد فضای مجازی و اینترنت برای کسب و کارهاست.
همچنین فضای مجازی میتواند درگاهی برای ارتباط دو طرفه، تعاملی و بی واسطه با مشتریان و مخاطبانتان باشد و همچنین جایی برای تولید محتوا که خود بخش مهمی از فعالیت کسب و کارها در فضای مجازی است.
شما با تولید یک محتوای خوب و هدفمند میتوانید مخاطبان جدید کسب کنید و همچنین به حفظ مخاطبان قدیم خود بپردازید، آنها را به خرید محصولات و خدمات خود ترغیب کنید. به همین دلایل است که مدیریت فضای مجازی در کنار تمامی اینها اهمیت ویژه ای یافته است.
از مزیتهای دیگر فعالیت و تولید محتوا در فضای مجازی میتوان به: معرفی در سریعترین زمان محصولات و خدمات جدید، جلب اعتماد مخاطب، افزایش آگاهی برند (Brand Awareness)، وابستگی به برند (brand affinity) ، تعامل (engagement)، و وفاداری مخاطبان و مشتریان اشاره کرد. و طبیعتا همهی این موارد اشاره شده منجر به افزایش چشمگیر میزان فروش شما خواهد شد.
همچنین، فعالیت در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، به جز موارد اشاره شده، دو مزیت بسیار مهم دیگر نیز برای شما و کسب و کارتان دارد و نیاز است مدیریت فضای مجازی در کنار آنها بدرستی صورت پذیرد.
اول آن که فعالیت در فضای مجازی، نسبت به روشهای دیگر، ارزان و بسیار مقرون به صرفه است و با فعالیت صحیح و هدفمند، سرمایه گذاری اولیهی شما در این زمینه به سرعت بازگشت پیدا خواهد کرد.
دومین مزیت نیز در دسترس بودن برای همگان و آسانی استفاده است. مهم نیست که شما کجا هستید و چه میکنید، تا زمانی که به گوشی هوشمند و یا رایانه و اینترنت دسترسی داشته باشید میتوانید در فضای مجازی فعالیت کنید. دقیقا همین ویژگی است که فضای مجازی و شبکه های اجتماعی بسیار بین افراد محبوب کرده است.
اهمیت مدیریت فضای مجازی برای کسب و کار شما
همان طور که در بخش قبلی به آن پرداختیم، فعالیت در فضای مجازی بسیار برای کسب و کارها ضروری است و همچنین از بخشهای مختلفی تشکیل شده است.
به دلیل بزرگ و جامع بودن فضای مجازی و همچنین حضور رقبای شما در آن، مدیریت فضای مجازی بسیار فرآیند حساسی است و از اهمیت زیاد و به سزایی برخوردار است. بسیاری از مشاغل و کسب و کارها تعداد بسیار زیادی از مخاطبان خود را فقط به خاطر سوء مدیریت ادمین شبکهی اجتماعی از دست دادهاند. پس بهتر است در این زمینه ریسک نکنید و این کار را به افراد با تجربه، کار بلد و کسانی که امتحان خود را در این زمینه پس دادهاند بسپارید.
پیام رسانها، تلگرام و واتساپ
امروزه پیام رسان های اینترنتی از محبوبیت و مقبولیت بسیار زیادی در بین مردم برخوردار هستند و این پیام رسانها، به وسیلهی ارتباطی شمارهی یک بسیاری از افراد تبدیل شدهاند. دلیل آن هم سرعت آنی در انتقال پیامها، در دسترس بودن، آسانی استفاده، امکانات متعدد و رایگان بودن آنها است.
به همین دلیل بسیاری از کسب و کارها، از این پیام رسانها به عنوان یکی از مهمترین پلهای ارتباطی خود با مشتریانشان استفاده میکنند.
در کشور ما دو پیام رسان واتساپ (WhatsApp) و تلگرام (Telegram) بسیار محبوب و مورد استفاده هستند و مدیریت فضای مجازی ایجاد شده در واتساپ و تلگرام نیز اهمیت مییابد.
واتساپ، امکانی که اختصاصا برای کسب و کارها فراهم کرده است، اپی جداگانه به نام واتساپ بیزینس (WhatsApp Business) است. این اپ کارکردی شبیه به واتساپ معمولی دارد با این تفاوت که افزارها و امکاناتی برای استفادهی تجاری مشاغل کوچک و کسب و کارها از این اپ فراهم کرده است.
این امکانات شامل پاسخ دهی خودکار و اتوماتیک به پیامها، داشتن پروفایل و کاتالوگ تجاری برای کسب و کارها، قابلیت لیبل زنی چتها و داشتن قابلیت ایجاد پیامهای تعاملی.
بر خلاف واتساپ، تلگرام نسخهی بیزینس ندارد. ولی جای نگرانی نیست چون که تلگرام امکانات بسیار بیشتری نسبت به واتساپ دارد.
یکی از مهمترین مزیتهای تلگرام، ایجاد باتها است. باتها نه تنها میتوانند به پیام ها پاسخ دهند بلکه میتوانند کاملا تعاملی باشند. باتها میتوانند کارهای بسیار بیشتری از پاسخ دادن به پیامها انجام دهند. آنها میتوانند برخی از فرآیندها را به صورت کاملا اتوماتیک و خودکار انجام دهند و حتی میتوانند با مخاطب نیز به بازی بپردازند!
یکی دیگر از مزیتهای تلگرام، ایجاد گروهها و کانالهایی با ظرفیتها و دسترسیهای بسیار بیشتر نسبت به واتساپ است. شما میتوانید در این گروهها و کانالها به تعامل با مخاطبان و مشتریان خود پرداخته و همچنین اطلاع رسانیهای مربوطه را نیز به راحتی انجام دهید همچنین قابلیت اشتراک گذاری فایلهایی با حجم بالا و پخش زندهی ویدیویی و صوتی نیز از امکانات دیگر این پیام رسان است.
مدیریت فضای مجازی اینستاگرام
اینستاگرام اگر محبوبترین شبکهی اجتماعی نباشد، قطعا جز محبوبترینها است. مخصوصا در کشور ما که این پلتفرم، شبکهی اجتماعی مورد انتخاب و مورد استفادهی اکثریت افراد است. پس همین امر اینستاگرام را تبدیل به پلتفرمی ایدهآل برای بازاریابی، تبلیغات، تولید محتوا و فعالیت میکند.
البته به دلیل حضور جمع کثیری از افراد و کسب و کارهای دیگر در این پلتفرم، اینستاگرام فضای رقابتی سنگینی دارد و همین امر رشد در آن را به امری دشوار تبدیل کرده است و تنها افراد و صفحاتی در آن به رشد درست و مناسب دست مییابند که از محتوا و مدیریتی صحیح برخوردار باشند.
مدیریت فضای مجازی لینکداین
در کل دنیا، وبسایت و شبکهی اجتماعی لینکداین، فضای شمارهی یک برای حضور بسیاری از کسب و کارها و افراد حرفهای است. تفاوت اصلی لینکداین با دیگر شبکههای اجتماعی نیز دقیقا در این نکته است. حضور در این فضا به شما و کسب و کار شما اعتبار میبخشد.
بسیاری از افراد برای تحقیق و یا به کارگیری خدمات شخصی و یا شرکتی به لینکداین آنها مراجعه کرده و به تحقیق میپردازند. پس ظاهر و محتویات صفحه و پروفایل شما در لینکداین بسیار مهم و حیاتی است. بسیاری لینکداین را روزمهی فرد یا شرکت در نظر میگیرند. پس شما همان قدر که در نوشتن رزومهی خود دقت و وسواس به خرج میدهید، باید برای صفحه و پروفایل لینکداین خود نیز دقت نظر داشته باشید.
مدیریت فضای مجازی یوتیوب
این روزها بسیاری از کسب و کارها و افرادی که در فضای مجازی فعالیت میکنند، در یوتیوب هم فعالیت دارند و یا در آستانهی شروع فعالیت هستند. اما چرا؟ اهمیت یوتیوب در چیست؟
شما میتوانید با فعالیت و تولید محتوای ویدیویی در یوتیوب، به طور مستقیم از خود یوتیوب و محتوا کسب درآمد کنید و به طور نامستقیم برای کسب و کار و برند خود مخاطب جذب کنید و همچنین مخاطبان و مشتریان فعلی شما نیز از این محتواها استفاده میکنند که این امر به عمیقتر شدن رابطهی آنها با برند و کسب و کار شما میانجامد.
کلیدی ترین مساله در زمینهی فعالیت در یوتیوب، تولید محتوای صحیح و هدفمند است. این نکته لازم به ذکر است که شما برای ایجاد یک ارتباط خوب با مخاطبان خود، به یک محتوای خوب نیاز دارید.
البته این محتوا به تنهایی اثر بخشی لازم را ندارد و این محتوای با کیفیت باید در کنار مدیریتی صحیح قرار بگیرد تا بتواند تمام پتانسیل شما در یوتیوب را شکوفا کند.
سخن آخر
همان طور که در این مقاله مشاهده نمودید، مدیریت فضای مجازی از اهمیت و حساسیت بسیاری برخوردار است. همان طور که به بررسی آن پرداختیم، سوء مدیریت و تصمیمات اشتباه میتواند زحمات شما در رابطه با رشد در فضای مجازی را به باد دهد. پس بسیار مراقب باشید و مدیریت فضای مجازی خود را به ما بسپارید.
ما اینجا در ایران نوویشن با تیمی حرفهای، مجرب و با سالها تجربه در زمینهی مدیریت فضای مجازی و تولید محتوا، سعی در رفع نیازهای شما در کمترین زمان و بالاترین کیفیت را داریم.
سخن آخر
همان طور که در این مقاله مشاهده نمودید، مدیریت فضای مجازی از اهمیت و حساسیت بسیاری برخوردار است. همان طور که به بررسی آن پرداختیم، سوء مدیریت و تصمیمات اشتباه میتواند زحمات شما در رابطه با رشد در فضای مجازی را به باد دهد. پس بسیار مراقب باشید و مدیریت فضای مجازی خود را به ما بسپارید.
ما اینجا در ایران نوویشن با تیمی حرفهای، مجرب و با سالها تجربه در زمینهی مدیریت فضای مجازی و تولید محتوا، سعی در رفع نیازهای شما در کمترین زمان و بالاترین کیفیت را داریم.